Hei mitt navn er Sigurd Groven. Jeg er rullestolbruker og gründer i firmaet Exotek AS. Vi utvikler og produserer en hel-elektrisk terrenggående firehjuling for mennesker med funksjonsnedsettelser og/eller redusert gangfunksjon. Etter jeg knakk nakken i en sykkelulykke i 2015 har jeg hatt en drøm om å finne et hjelpemiddel som kan ta meg ut i skog og mark igjen sammen med min kone og våre 5 barn. Pr i dag begår jeg lovbrudd dersom jeg kjører i utmark. Nå når vi skal til å selge dette hjelpemiddelet er det vanskelig å nå markedet da dagens lovverk ikke tillater motorisert ferdsel i utmark for denne typen kjøretøy. Til tross for dette opplever vi enorm pågang av kunder og er fullbooket med bestillinger for 2022 og mesteparten av 2023. Det illustrerer at behovet for slike hjelpemidler så absolutt er til stede. Dette er vanlige mennesker som drømmer om inklusjon og frihet til å komme seg dit de ønsker sammen med venner og familie. Slik det er nå kan vi kun ferdes i naturen dersom vi bruker et uegnet hjelpemiddel som feks en manuell rullestol. Med en gang man anvender en type terrenggående rullestol/kjøretøy som faktisk er egnet handler man i strid med loven for motorisert ferdsel. «Exoquad» som vårt produkt heter er; stillegående, utslippsfri, har lav vekt (90 kg) og svært voluminøse fatbike-gummidekk som er ekstremt skånsomt mot underlag og vegetasjon. Den er hastighetsbegrenset på linje med det som er tillatt for elektriske rullestoler i Norge og etterlater minimalt med fotavtrykk i naturen. Vårt ønske er at det skal komme på plass en oppmykning av dagens lovverk slik at det i det minste tillater bruk av kategoriserte kjøretøy/hjelpemidler som oppfyller definerte krav. Eksempler på dette er støynivå under en bestemt deciblegrense, marktrykk under en bestemt grense for antall kilo pr cm2 (tilsvarende gående eller i nærheten av dette). Slik det er nå oppleves lovverket som diskriminerende for mennesker som ellers ikke har noen mulighet for å komme seg ut i naturen uten å ta i bruk motoriserte hjelpemidler.

Legger ved link til et intervju av meg som Sunnmøre Live gjorde nylig. Det er en del prating og andre klipp innimellom, men om man spoler litt ser man maskina i bruk og hva den er god for mtp fremkommelighet. https://www.youtube.com/watch?v=UAy9jRQL7jg&t=12s

image-2.png